Techniek zilverklei


Het werken met zilverklei

Zilverklei (ook wel art clay genoemd) is gemaakt van o.a. zilverafval (hele fijne zilverdeeltjes) uit de film- 
en foto-industrie.

De zilverdeeltjes worden vermengd met water en gebonden met een organisch middel. Hierdoor ontstaat een stugge klei die in allerlei vormen kan worden gekneed en uitgerold. Het vormen van klei biedt andere en meer mogelijkheden ten opzichte van het gieten van zilver door edelsmeden.

Na het vormen van het sieraad wordt de klei gedroogd in een oven. Vervolgens kan het schuren en vijlen beginnen en kunnen eventueel nog aanpassingen worden gedaan.  

Na het droogproces volgt het bakproces. Het sieraad wordt gedurende een bepaalde tijd afgebakken in een oven of op een gaskooktoestel. Tijdens dit laatste proces krimpt de klei omdat het water en de organische deeltjes verdampen. Het sieraad wordt dus altijd iets kleiner (ongeveer 8 - 10%) dan in de kleifase (dit is ook de reden waarom achter elk sieraad in de webwinkel de afmetingen bij benadering worden vermeld).

Als het sieraad volledig is afgekoeld, wordt het geschuurd en gepolijst. 

Ten slotte wordt de eventuele halfedelsteen of de UV-hars (een emulsie die met allerlei kleurpigmenten kan worden gemengd) aangebracht.

Het eindresultaat is een prachtig glimmend 99,9% zuiver zilveren sieraad. Door de afwezigheid van toegevoegde metalen (zoals in 'gewoon' zilver) is het zeer waarschijnlijk dat alle sieraden die hier te koop zijn ook gedragen kunnen worden door mensen met een nikkelallergie. 


                   Kleifase                                                                              Uiteindelijk resultaat